احساس کودک در زمانهای مختلف
احساسات و عواطف کودکان در مراحل مختلف رشد تغییر میکنند و هر دوره ویژگیهای خاص خود را دارد. درک این احساسات و نحوه برخورد مناسب با آنها میتواند به رشد سالم عاطفی و اجتماعی کودک کمک کند. در ادامه به بررسی احساسات کودکان در زمانهای مختلف رشد پرداخته شده است.
احساسات:
نحوه برخورد:
احساسات:
نحوه برخورد:
احساسات:
نحوه برخورد:
احساسات:
نحوه برخورد:
احساسات:
نحوه برخورد:
فرزندتان در هر ماه از زندگیاش، مهارت تازهای را یاد میگیرد و هیجان شما، نمیتواند او را یکشبه از این راه چند ماهه و چند ساله عبور دهد. اگر میخواهید بدانید که نوزادتان تا چه اندازه طبیعی است و در چه دورهای چه مهارتی را باید کسب کند.
آیا شیرخوار من را میبیند؟
درست است که نوزادشمادرهفته اول توانایی کامل رادارد.حتي نوزادان 4روزه، نسبت به افرادغريبه و نا آشنا زمان بيشتري را به مادرشان خيره مي شوند.در هفتههای اول تولد اشيايي كه 20تا30سانتيمتر از صورت او دورترند، براي کودک تار و مبهم به نظر میرسندوتوانایی تشخیص آنها برایش آسان نیست. پس اگر میخواهید با نوزاد کوچکتان گپ بزنید، بهتر است صورتتان را نزدیک ببرید و به چشمهایش نگاه كنيد. نوزادان 3 يا 4 هفته میتوانند چشمهایشان را به اين سو و آن سو بچرخانند و حرکت اشیا را دنبال کنند. آنها فاصله دورتری را میبینند و به رنگها هم واکنش نشان میدهند. در 3 ماه اول، فرزند شما قبل از هر چيز(حركت) را ميبيند و در هفتههای اول میتواند خنده و اخم مادرش را هم درک کند. او در این زمان تماسهای چشمی منظمی را برقرار میکند و با نگاهش منتظر دیدن واکنش شما میماند. اگر در 4 تا 6 ماهگياش اسباب بازی را به طرفش بگیرید، احتمالا میتواند آگاهانه دستش را برای گرفتن آن دراز کند اما در حدود 8 تا 12 ماهگي، نوزاد درک کافی از عمق ندارد و نمیتواند اختلاف سطح پلهها با پایین را درک کند. پس با این توجیه که بیناییاش کامل شده، او را روی بلندی نگذارید. اما بینایی فرزند شما در یک سالگی آنقدر تقویت شده که به کتابهای داراي تصوير هم واکنش نشان میدهد.
آیا کودک صدا را میشنود؟
در ماه اول تولد نيز فرزند شما میتواند صداها را بشناسد. از 6 ماهگى فرزند شما به شکل بارزتری به سمت منبع صدا بر میگردد و در پاسخ به سر وصداهای بلند و ناگهانی ازجا مىپرد. فرزند شما در این سن صحبتهایتان را درک میکند و در زمان حرف زدن به چهره شما خیره میشود. او از این زمان میتواند ارتباط بهتری را با شما برقرار کند و برای نشان دادن این موضوع در پاسخ به لبخند يا خنده شما او نيز لبخند زده يا میخندد و از صدای سرفه يا صداهای مختلف تقليد میکند. در 9 ماهگی کودک نسبت به نام خودش واکنش نشان میدهد و در عین شنیدن میتواند کلمات را درک کند و درک بهتر شنوایی کودک در یک سالگی باعث میشود از دستورات شما تبعيت کند.
آیا کودک مزه شیر را میفهمد؟
حس چشايي از همان هفته یازدهم بارداریتان در فرزند شما رشد میکند و بعد از تولد هم همانطور که شما طعمها را میشناسید، او به مزههای مختلف واکنش نشان میدهد. نوزادها عاشق طعم شیرین هستند و میلی به خوردن چیزهایی که ترش یا تلخ باشند ندارند. به همین دلیل اگر شیر خشک را امتحان کنند، ترجیح میدهند به جای هر خوراک دیگری، این نوشیدنی شیرین را بنوشند.
آیا کودک بوی مادر میشناسد؟
او از همان لحظهای که نفس کشیدن را آغاز میکند، بوهای مختلف را میشناسد و به بوی خوب و بد واکنش نشان میدهد. دکتر فرهت میگوید یکی از نشانههایی که نوزادان با کمک آن مادرشان را میشناسند، همین بو است. از نظر یک نوزاد بوی مادرش بهترین بوی دنیاست و از 6 روزگی موفق به درک آن میشود. پس در همان دوره نوزادی، هر زمان که فرزندتان بیتابی کرد او را در آغوش بگیرید یا تکهای از لباستان را در کنارش بگذارید تا با بویش آرام شود. وجود حس بویایی در نوزادان، میتواند حال و هوایشان را هم وابسته به بویی کند که به شامه آنها میرسد.
آیا کودک نوازش را درك ميكند؟
حس لامسه، اولین حسی است که در او رشد میکند. فرزند شما از همان آغاز تولد، از به تن کردن یک لباس نرم خوشحال میشود و با نوازشهای شما آرام میشود. وجود حس لامسه در نوزادان باعث میشود از همان ابتدا، متوجه گرمی یا سردی اشیایی که لمس میکنند بشوند و نسبت به جنس آنها هم واکنش بدهند. شاید به همین دلیل باشد که آنها از در دست گرفتن بعضی اسباببازیها لذت بیشتری میبرند و تمایلی به بازی با بعضیهای دیگر را ندارند.
احساسات کودکان در مراحل مختلف رشد تغییر میکند و هر دوره نیازهای خاص خود را دارد. با درک این تغییرات و ارائه حمایت و راهنمایی مناسب، میتوان به رشد سالم عاطفی و اجتماعی کودکان کمک کرد. ارتباط موثر، محبت و توجه به نیازهای کودکان در هر مرحله از رشد، کلید موفقیت در تربیت فرزندانی سالم و خوشحال است.