خانه وبلاگ مراقبت و مواظبت جلوگیری از خفگي اطفال : اقدامات فوری، CPR و مانور هایملیچ (راهنمای کامل نجات جان)
تاریخ انتشار این مطلب : 1398/8/1 ساعت 23:00

جلوگیری از خفگي اطفال : اقدامات فوری، CPR و مانور هایملیچ (راهنمای کامل نجات جان)

خلاصه مطلب
آموزش گام‌به‌گام اقدامات اولیه برایجلوگیری از خفگي اطفال و کودکان (CPR و مانور هایملیچ). علائم هشداردهنده، روش‌های پیشگیری و تماس با اورژانس را در این راهنمای حیاتی بیاموزید.

اقدامات اوليه براي جلوگیری از خفگي اطفال

 CPR صحيح بسيار مهم است. زماني كه فرزند شما ممكن است در اثر ورود موادغذايي يا اسباب بازي يا‌ آب استخر به مجاري تنفسي و يا پيچيده شدن طناب يا نخ پرده دچار خفگي شود اين مسئله نمود پيدا خواهد كرد.

 

 ارزیابی وضعیت برای جلوگیری از خفگي اطفال

 

جلوگیری از خفگي اطفال در کودکان می‌تواند یک موقعیت اورژانسی و جدی باشد که نیاز به واکنش سریع دارد. درک اقدامات اولیه برای جلوگیری از خفگي اطفال می‌تواند به جلوگیری از آسیب جدی و نجات جان کودک کمک کند. در اینجا چند گام کلیدی برای جلوگیری از خفگی اطفال در کودکان آورده شده است:

۱. ارزیابی وضعیت برای جلوگیری از خفگي اطفال

  • نشانه‌های خفگی: اگر کودک قادر به سرفه، گریه، صحبت کردن یا تنفس نیست، اینها نشانه‌های خفگی هستند.
  • آرامش و توجه: سعی کنید هم خودتان آرام باشید و هم کودک را آرام کنید. استرس و هیجان می‌تواند وضعیت را بدتر کند.

۲. اقدامات فوری برای جلوگیری از خفگي اطفال

  • برای نوزادان زیر ۱ سال:

    • ضربه‌های پشتی: نوزاد را به طوری که سرش پایین‌تر از قفسه سینه‌اش باشد، روی بازو و قسمت جلوی ران خود قرار دهید. با پشت دست خود به آرامی پنج ضربه بین شانه‌های او بزنید.
    • فشار قفسه سینه: اگر ضربه‌های پشتی موثر نبود، نوزاد را برگردانید و با استفاده از دو انگشت، پنج بار به آرامی به قفسه سینه فشار دهید.
  • برای کودکان بالای ۱ سال:

    • ضربه‌های پشتی: کودک را خم کنید و پنج ضربه محکم و مشخص به پشت او بزنید.
    • هایملیچ مانور (Heimlich maneuver): اگر ضربه‌های پشتی کمک نکرد، از این تکنیک استفاده کنید. پشت کودک قرار گرفته، دست‌ها را دور شکم او حلقه کرده و با فشار به سمت داخل و بالا حرکت دهید تا جسم خارج شود.

 

اقدامات فوری برای جلوگیری از خفگي اطفال

 

۳. تماس با اورژانس

  • تماس با ۱۱۵ یا شماره اورژانس: اگر کودک همچنان نشانه‌های خفگی دارد یا اگر حالت بی‌هوشی پیدا کرده، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

۴. ادامه ارزیابی و مراقبت

  • نظارت: پس از رفع انسداد، کودک را برای هر گونه نشانه‌های بعدی یا عوارض احتمالی تحت نظر داشته باشید. مراجعه به پزشک برای ارزیابی بیشتر توصیه می‌شود.

۵. پیشگیری و جلوگیری از خفگي اطفال

  • آموزش و احتیاط: اطمینان حاصل کنید که اشیاء کوچک و خطرناک دور از دسترس کودکان باشند. آموزش دادن به کودکان در مورد خطرات بلع اشیاء نیز می‌تواند مفید باشد.

مراحل اقدامات اوليه براي جلوگیری از خفگي اطفال

دستورالعمل براي كودكان زير يك سال مي باشد كه به علت انسداد راه هوايي دچار خفگي شده اند:

ارزيابي وضعيت: اگر فرزند شما توانايي گريه،‌سرفه و جيغ را به طور ناگهاني از دست داده ممكن است مسير تنفسي بند آمده باشد توسط يك شيء خارجي، پس براي بيرون‌آوردن دست به كار شويد. اصوات عجيب از حلق و رنگ قرمز شدن پوست يا آبي از نشانه هاي آن است.

در صورت سرفه و استفراغ، مسير تنفسي كامل بسته نشده، پس اجازه دهيد سرفه كند تا مسير باز شود. اگر كودک قادر نيست با سرفه اين كار را انجام دهد سريعا يك نفر به اورژانس اطلاع دهد. و شما ضربات پشت و فشردن سينه را شروع كنيد (به مرحله 2مراجعه شود) در صورت تنها بودن 2 دقيقه با كودك باشيد و بعد سريعا به اورژانس اطلاع دهيد. 
اگر مشكوك به تورم حلق هستيد يا واكنش آلرژيك به شيء خورده شده و يا فرزند شما بيماري قلبي دارد نيز حتما با اورژانس تماس بگيريد.

 

 نشان دادن وضعیت برای جلوگیری از خفگي اطفال

 

سعي به خارج كردن شيء با ضربات به پشت و فشار به سينه:

نگه داشتن سر و گردن با كف دست، قرار دادن فرزند روي بازو و صورتش رو به پايين دستي كه كودك را نگه داشته ايد به ران خود تكيه دهيد.
سر پايين تر از بقيه قسمت ها باشد و با پاشنه دست خود 5 ضربه به پشت و بين دو تيغه شانه وارد كنيد تا شيء خارج شود از جايي كه گير كرده است.
سپس دست آزاد خود را روي پشت كودک قرار دهيد در حاليكه ساعد شما در مسير ستون مهره‌ها قرار دارد. بعد از آن كودک را به آرامي در حاليكه سر و گردنش را نگه داشته‌ايد برگردانده و در حاليكه دست خود را به ران تكيه داده‌ايد، صورت كودک را رو به بالا نگه داريد ولي پايين تر از بقيه قسمت هاي بدن باشد. نوك 2 تا 3 انگشت را روي خط فرضي بين دو نوك سينه‌هاي كودک بگذاريد و 5/2 تا 5/3 سانتيمتر به پايين فشار دهيد و وقتي سينه به حالت اول برگشت دوباره اين كار را تا 5 مرتبه به آرامي تكرار كنيد.آموزش‌های اولیه احیا و اقدامات اورژانسی برای والدین و مراقبین کودکان می‌تواند در مواقع ضروری تفاوت بین حیات و مرگ ایجاد کند.