نوزادان در طی روز اول دفع ادرار و ظرف دو روز اول دفع مدفوع دارند. حال اگر نوزاد پس از گذشت بیش از 32 ساعت ادرار نکرد و پس از 2 روز دفع مدفوع نداشت، حتما باید با پزشک مشورت کرد.
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند مدفوع آنان رنگ زرد، بوی کم و قوام نرم داشته و ممکن است دلمه مانند شود، و در دو هفته اول روزانه یک تا سه نوبت دفع مدفوع دارد.
پس از هفته دوم، تعداد دفعات اجابت مزاج بیشتر شده تا جایی که ممکن است نوزاد پس از هر بار تغذیه یکبار دفع مدفوع داشته باشد. در این شرایط، برخی از والدین نگران شده و افزایش تعداد دفعات دفع مدفوع را به اشتباه اسهال تلقی کرده و از داروهای مختلف و بیمورد استفاده میکنند.
والدین عزیز باید توجه داشته باشند، وقتی لفظ اسهال به کار میرود که مدفوع نوزاد آبکی شود، که در این صورت معمولا با تشنگی و کاهش وزن همراه است.
نوزادی که به هر دلیل با شیر خشک تغذیه میشود، برعکس نوزادان شیر مادر خوار در طی دو هفته اول روزانه 4 تا 6 نوبت دفع مدفوع خواهد داشت، که پس از دو هفته تعداد دفعات آن کمتر خواهد شد. مدفوع این گروه از نوزادان رنگ زرد مایل به سبز داشته و قوام یافته تر و بدبوتر از مدفوع نوزادانی است که با شیر مادر تغذیه میشوند.
رنگ مدفوع از نظر پزشکی ارزش زیادی ندارد، مگر اینکه رنگ آن سفید، قرمز با سیاه باشد. رنگ سبز مدفوع به معنای اسهال یا سرما خوردگی نوزاد نبوده و به مادران عزیر توصیه میشود در صورت سبز بودن رنگ مدفوع کودکشان، بیجهت داروهای مختلف به او ندهند.
همانطور که قبلا گفته شد بیشتر نوزدان طی روز اول دفع ادرار دارند و در هفته اول به طور متوسط 6 تا 8 نوبت در روز ادرار میکنند. با افزایش سن، ظرفیت مثانه بیشتر میشود درنتیجه ادرار بیشتری را در خود نگاه داشته و دفعات دفع ادرار کمتر میشود. بنابراین پس از هفته اول کاهش دفعات ادرار به معنای بیماری کلیوی و کاهش شیر مادر نیست و مادران نباید از این بابت نگران شوند.