اهمیت توجه به بهداشت روانی کودکان | گهوارک

اهمیت توجه به بهداشت روانی کودکان | گهوارک

0 دیدگاه 4 آبان 1398 چاپ خبر بازدید: 4411
بهداشت روانی کودکان تعريف: سلامت یا بهداشت روان عبارت از نحوه تفکر ، احساس و عملکرد ما به منظور رویارویی با موقعیت های زندگی است.بهداشت روان در بردارنده نوع نگاه ما به خودمان ، زندگی مان و افرادی است که آنها را می شناسیم و به آنها علاقمندیم. همچنین به تعیین اینکه چطور استرس را کنترل کنیم...

بهداشت روانی کودکان

تعريف: سلامت یا بهداشت روان عبارت از نحوه تفکر ، احساس و عملکرد ما به منظور رویارویی با موقعیت های زندگی است.
بهداشت روان در بردارنده نوع نگاه ما به خودمان ، زندگی مان و افرادی است که آنها را می شناسیم و به آنها علاقمندیم. همچنین به تعیین اینکه چطور استرس را کنترل کنیم ، با دیگران ارتباط برقرار سازیم ، گزینه های خود را ارزیابی کنیم و انتخاب نماییم، کمک می کند.سلامت روان هم مانند سلامت جسم در هر مرحله ای از زندگی حائز اهمیت است.

بهداشت روانی کودکان یکی از ابعاد حیاتی سلامتی است که گاهی اوقات کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. توجه به سلامت روانی کودکان به اندازه سلامت جسمی آنها اهمیت دارد، زیرا می‌تواند تأثیر عمیقی بر رفاه، رشد و توسعه آنها در تمامی جنبه‌های زندگی داشته باشد. در ادامه به برخی از جنبه‌های مهم و دلایل اهمیت بهداشت روانی کودکان پرداخته شده است:

۱. تأثیر بر رشد شناختی

سلامت روانی نقش مهمی در توانایی یادگیری کودک دارد. اضطراب، استرس و افسردگی می‌توانند تمرکز و حافظه کودکان را تحت تأثیر قرار دهند و مانع از پیشرفت تحصیلی آنها شوند.

۲. تأثیر بر رفتار

مشکلات بهداشت روان می‌تواند به رفتارهای چالش‌برانگیز منجر شود، مانند پرخاشگری، مشکلات با همسالان و مشکلات انضباطی. توجه به سلامت روان می‌تواند به کاهش این مشکلات کمک کند.

۳. تأثیر بر سلامت جسمی

سلامت روانی ضعیف می‌تواند بر سلامت جسمی کودکان نیز تأثیر بگذارد، به عنوان مثال باعث بی‌خوابی، کاهش اشتها، یا مشکلات گوارشی شود.

۴. تأثیر بر سلامت عاطفی و اجتماعی

سلامت روانی خوب به کودکان کمک می‌کند تا مهارت‌های عاطفی مانند همدلی، ابراز احساسات و مقابله با ناراحتی‌ها را توسعه دهند. همچنین، این کودکان مهارت‌های اجتماعی بهتری دارند و قادر به برقراری و حفظ دوستی‌های سالم هستند.

۵. پیشگیری از مشکلات طولانی‌مدت

توجه به سلامت روان در دوران کودکی می‌تواند از بروز مشکلات روانی جدی‌تر در بزرگسالی پیشگیری کند. درمان زودهنگام می‌تواند به کاهش طول دوره بیماری و تأثیر آن بر زندگی فرد کمک کند.

راهکارهای تقویت سلامت روان کودکان

  • فراهم کردن محیطی امن و حمایتی در خانه و مدرسه.
  • مشاوره و درمان در صورت نیاز؛ جلسات با روانشناسان و مشاوران می‌تواند بسیار مفید باشد.
  • آموزش مهارت‌های مقابله به کودکان برای کمک به آنها در مدیریت استرس و فشارهای عاطفی.
  • فعالیت بدنی منظم که نقش مهمی در بهبود خلق و خو و کاهش استرس دارد.
  • تشویق به برقراری ارتباطات اجتماعی سالم و شرکت در فعالیت‌های گروهی.

بهداشت روان و مشکلات :

مشکلات مربوط به سلامت روان را همیشه نمی توان دید اما علائم قابل تشخیص هستند. این مشکلات را می توان تشخیص داد بدلیل اینکه متخصصین بهداشت روان با این علائم و بیماری های مربوط به آنها آشنایی دارند.
برخی از این مشكلات عبارتند از: افسردگی ، اضطراب ، مشکلات خوردن ، نقص توجه و اختلالات بیش فعالی.
بسیاری از جوانان مبتلا به مشکلات روحی روانی کمکی دریافت نمی کنند.کودکان و نوجوانان زیادی هستند که از دوره های استرس هیجانی رنج می برند که با درمان کوتاه مدت رو به بهبود می گذارند اما آن مشکلات الزاما منجر به آنچه تحت عنوان مشکلات بهداشت روان نام دارند ، نمی شوند. اندوه ناشی ازدست دادن یک عزیز مثالی در این مورد است.
بهداشت روانی هیچ ارتباطی با بهره هوشی كودك ندارد. کودکان با یا بدون مشکلات بهداشت روانی IQ متفاوتی دارند.آموزش خاص یکی از سرویس های حمایتی است که مدارس برای کمک به رویارویی با نیازهای منحصر به فرد کودکان و نوجوانانی که انواع مختلفی از مشکلات بهداشت روان را دارند ، فراهم می کنند.نه هر فردی که تحت آموزش خاص قرار دارد مشکل سلامت روان دارد و نه اینکه هر کودک و نوجوان دارای یک مشکل سلامت روان از آموزش ویژه برخوردار است.

اختلالات هیجانی جدی:

اختلالات هیجانی جدی برای کودکان و نوجوانان به مشکلات سلامت روان اشاره میکند که به شدت زندگی روزانه و عملکرد آنها را در خانه ، مدرسه و یا در جامعه دچار اختلال می کند. بدون کمک ، چنین مشکلاتی ممکن است منجر به افت تحصیلی ، تمایل به مواد مخدر و الکل ، ناسازگاری در خانواده ، یا حتی خود کشی شود.

عوامل:

والدين همه علل مشکلات سلامت روان در جوانان را نمی شناسند. محیط و ساختار بیولوژیک فرد در این امر دخالت دارد.از جمله علل بیولوژیک می توان به ژنتیک ، عدم تعادلات شیمیایی و صدمه به سیستم اعصاب مرکزی اشاره کرد. این عوامل در علم پزشکی تحت عنوان اختلالات نوروبیولوژیک نامیده می شوند. بسیاری از عوامل محیطی می توانند کودکان را در معرض خطر قرار دهند. برای مثال کودکانی که با خشونت ، سوء استفاده ، مسامحه ، یا مرگ عزیزان ، طلاق و یا روابط از هم گسیخته مواجه می شوند ، بیشتر در معرض مشکلات سلامت روان قرار دارند. طرد شدن بعلت نژاد ، جنسیت ، مذهب یا فقر نيز برخي از ريسك فاكتورها به شمار مي آيند.

مراقبت از سلامت روان کودکان باید جزئی از برنامه کلی مراقبت از سلامت آنها باشد، تا اطمینان حاصل شود که آنها می‌توانند به طور کامل رشد کنند و به پتانسیل کامل خود برسند.

  • جهت اطلاع از ساعت نوبت دهی به کانال ما بپیوندید