عطسه و گرفتگی بینی نوزاد در روزهای اول طبیعی است و علامت سرماخوردگی نیست. برای تمیز کردن بینی نوزاد از قطره کلرور سدیم (سرم نمکی 65/0) استفاده شود. موقع ریختن قطره ، نوزاد به پهلو خوابانده شود. وسیله ای به نام فین گیر در داروخانه ها موجود است که میتوان از آن برای تمیز کردن بینی نوزاد استفاده نمود. همانند ساير دوران های زندگی سرماخوردگی در اين سن هم شايع می باشد كه علامت آن اغلب خس خس بينی و آبريزش از بينی می باشد كه درمان آن قطره كلريد سديم و استفاده از بخور می باشد.در موارد شديد بايد به پزشك مراجعه نمود.عطسههای ناگهانی یکی از رفلکسهای بدن انسان، به ویژه نوزادان و نوزادان 15 روزه و 40 روزه و نوزاد 4 ماهه و بخش اساسی از سیستم دفاع طبیعی بدن آنها در برابر انواع بیماریها است. چند دلیل عمده وجود دارد که باعث عطسههای ناگهانی نوزادان میشود.
همانطور که قبلاً بیان شد، عطسههای ناگهانی نوزادان یک رفلکس طبیعی برای پاک کردن بینی این فرشتههای کوچک از آلودگیهای روزانه است. هر چیزی از جمله گرد و غبار، دود، رطوبت و حتی هوای خشک، که به طور تصادفی به بینی نوزاد برسد، میتواند باعث تحریک سیستم تنفسی او شود؛ و حتی هوای خشک به بدن کودک شما کمک میکند تا از شر این تحریککنندهها و همچنین میکروبهای ناشی از آنها خلاص شود.
لازم است بدانید که نوزادان قادر نیستند تا بینی خود را مانند بزرگسالان تمیز کنند؛ بنابراین، هنگامی که فرزند شما به دلیل وجودموکوس، دچار گرفتگی بینی شود، عطسههای ناگهانی به عنوان یک واکنش طبیعی - عصبی به کمک او آمده و عصارههای موجود درداخل بینی کودک را از بین میبرند.
جالب است بدانید که روند تنفس نوزادان به میزان چشمگیری به عملکرد بینی آنها وابسته است؛ به این معنی که نوزادان عمدتاً به کمک بینی خود نفس میکشند و تنفس از راه دهان را بلد نیستند. این در حالی است که راههای هوایی بینی کودکان بسیار کوچک بوده و حتی کوچکترین انسداد در آنها میتواند روند تنفس سالم فرزند شما را تحت تأثیر قرار دهد. بر این اساس، ممکن است فرزند شما حتی زمانی که بینی خود را در برابر سینه شما (در هنگام شیر دادن) قرار داده است، نیز با عطسههای ناگهانی روبرو شود.با این که نوزادان، بیشتر به علت بروز دلایل بالا، با عطسههای ناگهانی روبرو میشوند؛ اما یادتان باشد که عطسههای مکرر میتواند ناشی از بروز مشکلات بهداشتی در بدن فرزند شما باشد.
عطسه مکرر نوزادان، زمانی که با یک یا تعداد بیشتری از علائم زیر همراه باشد، میتواند به وجود بیماری یا یک مشکل بهداشتی در بدن آنها اشاره کند و جزو علائم گرفتگی بینی نوزاد دانست .
اگر دمای بدن نوزادی بالای 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) باشد، به عنوان تب در نظر گرفته میشود. اگر کودک شما باعطسههای ناگهانی و تب روبرو شود، احتمالاً دچار عفونت شده است.
علائم سرماخوردگی در بدن نوزادان شامل آبریزش بینی، سرفه، بیحالی و گاهی تب است. سرماخوردگی نیز باعث بروز عطسههای ناگهانی در بدن فرزند شما میشود. نوزادان بیشتر در معرض سرماخوردگی میباشند و باید از مراقبت ویژه تری بهرمند شوند و در مقابل بسیاری از عفونت ها ایمنی لازم را ندارند .
در هنگام سرما خوردگی کودکان کمی هوا را مرطوب نگه دارید و مایعات بدن نوزاد و کودک را تامین کنید . در نوزادان تازه متولد شده در صورتی که سرماخوردگی مشاهده شد به پزشک مراجعه کنید .
✓ سرفه کردن نوزاد و خس خس سینه او برای کیپ بودن بینی نوزاد :
اگر کودک شما سرفه، عطسه و خس خس کردن گلو را در یک دوره مشخصی تجربه کند، ممکن است با چالشهای مربوط به آلرژی غذایی یا فصلی روبرو شده باشد؛ احتمالاً یک ماده آلرژیزا از راه گلو، وارد بدن او شده است. این وضعیت باعث میشود تا بدن نوزاد با عطسههای ناگهانی، در کنار سایر علائم آلرژی روبرو شود.
اگر نوزاد شما بیحال شده و اشتهایی به خوردن مواد غذایی ندارد، ممکن است به برخی از بیماریهای فصلی مبتلا شده باشد.
✓ سندرم عطسه های ناگهانی در نوزادان میتواند از علائم گرفتگی بینی نوزاد باشد :
استفاده مادران باردار از مواد مخدر میتواند منجر به بروز سندرم عطسههای ناگهانی در نوزادان (NSA) شود. به همین دلیل، پزشکان متخصص زنان و زایمان به مادران جوان توصیه میکنند که مصرف سیگار و هر ماده مخدر دیگر را در 9 ماه دوران بارداری خود ترک کنند.یکی از علائم سندرم عطسههای ناگهانی، 3 تا 4 عطسه در فواصل زمانی ثابت است؛ به عنوان مثال، کودک هر 3 ساعت یک بار، با 4عطسه ناگهانی روبرو میشود.اگر کودک شما با هر یک از این علائم، در کنار عطسههای ناگهانی روبرو شود، بهتر است در مورد وضعیت سلامت او با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. همچنین، اگر عطسههای نوزاد شما به صورت مکرر رخ میدهد، او را نزد پزشک ببرید تا او بتواند علت اصلی عطسههای ناگهانی فرزندتان را تشخیص دهد. با همه این توصیفات، اگر دلیل اصلی برای عطسههای ناگهانی فرزند شما وجود نداشته باشد و عطسههای او به دلیل سرماخوردگی، سرفه یا تحریک شدن دستگاه تنفسی نباشد، شما میتوانید برخی از روشهای خانگی رابرای بهبود وضعیت بدن کودک امتحان کنید.
اقدامات زیر میتواند برای درمان گرفتگی بینی نوزاد و عطسههای ناگهانی کودک شما را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و باعث رفع گرفتگی بینی نوزاد شود . مهمترین این موارد عبارتند از :
استفاده از سرنگ بینی، باعث میشود که مخاط بینی کودک از سوراخهای آن خارج شود. این روش درمانی، مؤثرترین راهکار برای کاهش عطسههای ناگهانی نوزادان است. اغلب پزشکان متخصص اطفال، استفاده از سرنگ بینی را به مادران جوان توصیه میکنند؛ این روش،برای تمیز کردن بینی همه کودکان، ایده مناسبی است، به خصوص اگر فرزند شما کمتر از شش ماه سن داشته باشد. به عنوان یک مادرجوان و بیتجربه به خاطر بسپارید که روش استفاده از سرنگ بینی، بسیار آسان است. آن را وارد سوراخهای بینی فرزندتان کرده، نوک سرنگ را بچرخانید؛ سپس، آن را به آرامی فشار دهید. سرنگ بینی پر از مخاط شده؛ همه آلودگیها را از بدن کودک خارج خواهد کرد.هنگام استفاده از سرنگ بینی، کودک خود را در حالت نشسته نگه دارید. همچنین، شما میتوانید چند قطره سالین را به بینی کودک بریزید تا مخاط آن را رقیقتر کند. فقط، یادتان باشد که پس از مشاوره با پزشک متخصص اطفال، از این قطرههای شور استفاده کنید.
لازم است بدانید که هوای خشک میتواند سوراخهای بینی فرزند شما را تحریک کرده و او را با عطسههای ناگهانی مواجه کند. برای جلوگیری از بروز این شرایط، شما میتوانید از یک دستگاه مرطوبکننده هوا استفاده کنید که بخار آب را به هوای خشک منزل تزریق میکند. استفاده از این روش، روند تنفس فرزند شما را راحتتر میکند.
نوزادان بسیار حساس تر از بزرگ سالان میباشند . در مواجهه با دود سیگار , آلاینده ها و ویروس ها خیلی زود تر بینی آن ها گرفته میشود . در معرض بودن در هوای خشک این گرفتگی را نیز تشدید میکند .
✓ تنفس در هوای خشک
✓ تغییرات آب و هوا
✓ عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی
✓ تنفس در آلاینده های هوا
✓ سپتوم منحرف شده
✓ آلرژی
✓ حمام آب گرم میتواند به گرفتگی بینی نوزاد کمک کند .
✓ هوا را مرطوب کنید .
✓ به آرامی پل بینی، پیشانی، شقیقه ها و استخوان گونه آنها را ماساژ دهید.
✓ مخاط اضافی را با یک دستمال یا پارچه نرم و خشک پاک کنید.
اگر نوزاد شما از گرفتگی بینی رنج می برد، روغن خردل را نزدیک بینی بمالید. به خشک شدن مخاط کمک می کند. مقداری روغن خردل را به آرامی روی پیشانی نوزاد، نزدیک بینی، چانه، سینه، پشت نوزاد بمالید و تسکین می یابد.
◀ شما میتوانید در اتاق کودک یا در کنار تخت او از دستگاه های بخار و مرطوب کننده هوا استفاده کنید تا از خشک بودن مجاری بینی جلوگیری کند .
◀ همچنین میتوانید از قطره های بینی (نمکی) استفاده کنید البته با نظر پزشک. برای این کار بعد از خواباندن کودک به پشت و با استفاده از یک حوله در پشت او زیر شانه ها و چند قطره داخل بینی میریزید. تا 60 ثانیه صبر کنید . کودک را بچرخوانید تا راحت تر مخاط بینی خارج شود .
◀ ماساژ دادن نیز میتواند کمک کننده باشد . به این صورت که خیلی آرام پل بینی و ابرو ها و پایین سر را به آرامی ماساژدهید .
◀ کیفیت هوا نیز بر گرفتگی بینی نوزاد تاثیر گذار است . در خانه سیگار نکشید . از شمع های عطری و عود استفاده نکنید . از تهویه هوای مناسب استفاده کنید .
محمد حسینی
مطلب بسیار عالی بود
شنبه 18 تیر 1401 09:25