بیشتر والدین در شش ماهه اول زندگی فرزند خود، منتظر درآمدن دندان های او هستند که این انتظار گاهی با نگرانی های فراوانی همراه میشود. برخی تصور میکنند اگر دندان کودک دیرتر درآید تاخیر در رشد یا تکامل او خواهد بود. برخی فکر میکنند درهنگام بیرون زدن دندان، کودک مبتلا به تب، سرماخوردگی، اسهال و استفراغ شده که سبب بروز مشکلات مراقبتی و درمانی میشود.
با در نظر گرفتن اینکه این نگرانی بی مورد و نادرست است به نکات زیر توجه کنید:
زمان طبیعی برای شروع رویش دندان شیری در اکثر کودکان بین 4 تا 7 ماهگی میباشد. البته زمان رویش، در همه کودکان یکسان نمیباشد. ممکن است در بعضی کودکان زودتر از این زمان (3 ماهگی) و یا دیرتر از این زمان (پس از یک سالگی) اتفاق افتد که این موضوع امری کاملا طبیعی میباشد.
معمولا اولین دندان شیری رویش یافته دندان پیشین میانی فک پایین میباشد. رویش دندانهای شیری معمولا تا پایان سه سالگی کامل میشود و در این سن کودک 20 دندان شیری رویش یافته دارد. گرچه زمان رویش متفاوت میباشد ولی ترتیب رویش دندانهای شیری معمولا به صورت زیر است:
1- دو دندان پیشین میانی فک پایین معمولا اولین دندان رویش یافته میباشند و عموما بین 6 تا 10 ماهگی اتفاق میافتد.
2- رویش دو دندان پیشین میانی فک بالا که معمولا بین 8 تا 13 ماهگی اتفاق میافتد.
3- سپس دندانهای پیشین کناری فک بالا و پایین معمولا بین 8 تا 16 ماهگی رویش مییابند که در بیشتر موارد دندانهای فک پایین تمایل به رویش زودتر دارند.
4- دندانهای آسیاب اول شیری فک پایین و بالا معمولا بین سن 13 تا 19 ماهگی رویش مییابند.
5- دندانهای نیش شیری فک بالا و پایین معمولا بین سن 16 تا 23 ماهگی رویش مییابند.
6- و نهایتا دندانهای آسیاب دوم شیری بین سن 25 تا 33 ماهگی رویش مییابند.
پروسه رویش دندان کودک یکی از طولانی ترین و دردناک ترین مرحله رشد زندگی یک کودک محسوب می شود. به عنوان والدین باید صبور باشید تا این پروسه به پایان برسد.