نوزادان عاشق مكيدن هستند. از نوزادان درحال مكيدن شست در داخل رحم عكس گرفته اند. ولي اكثر نوزادان با خوردن شير و با حركت گهواره كاملا راضي مي شوند و هرگز به پستانك نياز نخواهند داشت.
اگر نوازد را با شير مادر تغذيه مي كنيد بهتر است از مصرف پستانك اجتناب ورزيد تا وقتيكه نوزاد ياد بگيرد كه خوب به سينه بچسبد و آنرا بمكد و شير شما نيز كافي باشد. از آنجائيكه پايه پستانك از سينه شما باريكتر است اگر نوزاد قبل از عادت كافي به سينه مادر پستانك بمكد ممكن است ذهنش مشوش شود.
تصمیمگیری در مورد استفاده از پستانک برای کودک موضوعی است که والدین باید با در نظر گرفتن فواید و معایب آن و همچنین نیازهای فردی کودک خود تصمیم بگیرند. در اینجا به برخی از فواید و معایب استفاده از پستانک اشاره میکنیم تا به شما در تصمیمگیری آگاهانه کمک کند:
آرامبخشی: پستانک میتواند به آرام کردن نوزادان بیقرار و کمک به آنها برای خوابیدن کمک کند. نوزادان غریزه مکیدن دارند و پستانک میتواند این نیاز را برآورده سازد.
کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS): برخی تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از پستانک در هنگام خواب ممکن است به کاهش خطر SIDS کمک کند.
راحتی برای والدین: در مواقعی که کودک نیاز به آرامش دارد و شیردهی یا بغل کردن کافی نیست، پستانک میتواند راه حلی عملی باشد.
مشکلات مرتبط با شیردهی: استفاده زودهنگام از پستانک ممکن است باعث شود نوزادان در یادگیری مکیدن صحیح از سینه مادر دچار مشکل شوند، به ویژه اگر قبل از اینکه نوزاد شیردهی را کاملاً یاد بگیرد، استفاده شود.
مشکلات دندانی و فکی: استفاده طولانیمدت از پستانک میتواند بر رشد دندانها و فرم فک تأثیر بگذارد و ممکن است به مشکلات دندانی منجر شود.
وابستگی: برخی کودکان ممکن است به پستانک وابسته شوند، که قطع استفاده از آن را در آینده دشوار میکند.
عفونتهای گوش: برخی مطالعات نشان دادهاند که استفاده از پستانک میتواند خطر عفونتهای گوش را افزایش دهد.
هر کس به تازگی پدر یا مادر شده، کمکم لازم است یاد بگیرد که چگونه کودک خود را آرام کند، زیرا این آرام کردن کودک تا مدتها یکی از اولویتهای شما خواهد بود که نباید ختم به دادن پستانک شود. برخی از دلایلی که پزشکان برای منع دادن پستانک به کودکان توصیه میکنند شامل موارد زیر است:
تفاوت مکیدن سینهٔ مادر و پستانک: در گذشته تصور بر این بود که اگر نوزادی قبل از مهارت یافتن در مکیدن سینۀ مادرش شروع به مکیدن پستانک کند، ممکن است گاهی دچار ترجیح پستانک به سینهٔ مادر شود که در تغذیۀ موفق با شیر مادر تداخل ایجاد میکند. اما اکنون کارشناسان به شکلی واضح میگویند واقعیت این است که اگر نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه میکنید، لازم است بگذارید نوزاد به شکل طبیعی در مکیدن سینه مهارت پیدا کند، زیرا مکیدن پستانک و مکیدن سینهٔ مادر شامل حرکات مختلفی توسط دهان کودک است و تا زمانی که نوزادتان مکیدن سینهٔ مادرش را خوب یاد نگرفته و سطح تولید شیر بدن شما نیز تثبیت نشده است، نباید به کودک پستانک بدهید. همچنین یادتان باشد هیچوقت قبل از یک ماهگی نوزادتان به او پستانک ندهید.
خطر ابتلا به عفونت گوش: یکی از دلایل دیگر برای ندادن پستانک به کودک این است که پستانک میتواند خطر ابتلا به عفونت گوش میانی را در نوزادان و کودکان شیرخوار افزایش دهد. بنابراین در صورت اصرار والدین برای استفاده از این وسیله و برای آگاهی بیشتر والدین لازم است بدانید که استفاده از پستانک فقط تا شش ماهگی نوزاد یعنی زمانی که بیشترین نیاز را به مکیدن دارد و ترک آن کمی پس از شش ماهگی میتواند ممکن باشد، به ویژه اگر کودک شما مستعد ابتلا به عفونت گوش است.
دردسر ترک عادت پستانک: این نکته را نیز یادتان باشد که مکیدن پستانک به راحتی میتواند به یک عادت تبدیل شود و به همین دلیل بسیاری از والدین اصلاً به نوزادشان پستانک نمیدهند، زیرا غیر از بیفایده بودن آن، نمیخواهند دردسر ترک دادنش را در آینده داشته باشند. اگر به نوزاد خود پستانک دادهاید، اما میخواهید از دردسر ترک دان پستانک پیشگیری کنید، وقتی کودک به یک سالگی رسید، پستانک را از او بگیرید. هشیار بودن برای استفاده نکردن زیاد از پستانک میتواند کمک کند که فرزند شما به آن وابسته نشود و راحت آن را کنار بگذارد.
آسیب به رشد فک و دندان: در طول سالهایی که کودکان پستانک میگیرند، فقط دندانهای شیری آنها درمیآید و دندانهای دائمی معمولاً از سن شش سالگی شروع به ظاهر شدن میکند. با این حال، هرچه فرزند شما مدت طولانیتری پستانک بگیرد، بیشتر احتمال دارد که رشد دندانهایش را تحت تأثیر قرار دهد. اگر در مورد این موضوع نگران هستید، با پزشک یا دندانپزشک کودکتان صحبت کنید تا از رشد مناسب فک و دندان کودک مطمئن شوید.
یک زمان نامطمئن دیگر برای استفاده از پستانک که بر اساس پژوهشها گفته شده است، هنگام خواب نوزاد و برای پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS است، اما باید بدانید این مطالعات نمیگوید که خود پستانک مانع از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد میشود، بلکه میگوید ارتباطی ناشناخته بین استفاده از پستانک و کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد وجود دارد که هنوز اطلاعات دقیقی از آن موجود نیست، زیرا هنوز دلیل یا دلایل اصلی و مشخص خود سندرم SIDS ناشناخته است، پس این دلیل نیز علت خوب و درستی برای استفاده از پستانک نیست.
در نهایت، تصمیمگیری در مورد استفاده یا عدم استفاده از پستانک باید با توجه به نیازها و شرایط خاص خانواده و با مشورت با پزشک یا مشاور سلامت کودک انجام شود.
احتمال آنكه كودك شما آنقدر پستانك بمكد تا تكامل صحيح دندانهايش را مورد تهديد قرار دهد بسيار كم است زيرا دندانهاي دائم معمولا تا حدود 5-6 سالگي ظاهر نمي شوند.