از کی و چگونه باید به نوزاد آب داد | گهوارک

 آب دادن به نوزاد را چگونه و از چه زمانی آغاز کنیم ؟

توصیه‌های پزشکی معمولاً حاکی از آن است که نوزادان تا شش ماهگی نیازی به آب ندارند و باید تنها با شیر مادر یا شیر خشک تغذیه شوند. شیر مادر یا شیر خشک تمامی نیازهای تغذیه‌ای نوزاد از جمله آب مورد نیاز برای هیدراتاسیون را تأمین می‌کند.

دلایلی برای عدم نیاز به آب قبل از شش ماهگی:

  1. تغذیه کامل: شیر مادر یا شیر خشک حاوی تمام مواد مغذی ضروری است که یک نوزاد برای رشد و توسعه نیاز دارد، از جمله آب کافی برای جلوگیری از کم آبی بدن.

  2. ریسک هایپوناترمیا: دادن آب به نوزادان زیر شش ماه می‌تواند منجر به هیپوناترمیا، یک حالت پزشکی خطرناک که در آن سطح سدیم خون بیش از حد پایین می‌آید، شود.

  3. کاهش جذب مواد مغذی: نوشیدن آب می‌تواند فضای معده‌ی نوزاد را پر کرده و باعث شود که آنها کمتر شیر مادر یا شیر خشک بنوشند که این امر می‌تواند به کاهش جذب مواد مغذی ضروری منجر شود.

شروع دادن آب پس از شش ماهگی:

وقتی نوزاد به سن شش ماهگی می‌رسد، می‌توانید شروع به دادن مقادیر کمی آب کنید، به ویژه اگر آنها شروع به خوردن غذاهای جامد کرده‌اند. آب می‌تواند به هضم غذاهای جامد کمک کند و به حفظ هیدراتاسیون مناسب بدن کودک کمک می‌کند. با این حال، مقادیر آب داده شده باید محدود باشد تا از تأثیر منفی بر جذب مواد مغذی از شیر مادر یا شیر خشک جلوگیری شود.

نکاتی برای دادن آب به نوزادان:

  • شروع کنید با چند قطره: وقتی شروع به دادن آب می‌کنید، با مقادیر بسیار کم شروع کنید و به تدریج مقدار را افزایش دهید.
  • استفاده از لیوان آموزشی یا قاشق: برای دادن آب به نوزادان، استفاده از لیوان آموزشی یا قاشق می‌تواند کمک‌کننده باشد.
  • مراقبت از کیفیت آب: اطمینان حاصل کنید که آبی که به نوزاد می‌دهید تمیز و ایمن است.

از کی و چگونه باید به نوزاد آب داد

معمولاً تا قبل از شش ماهگی به بچه‌های شیرخوار آب یا مواد غذایی دیگری داده نمی‌شود. یعنی باید شش ماه صبر کنید و بعد از آن به فرشته‌ی کوچکتان آب دهید.  تا این دوره، شیر برای رفع گرسنگی و تشنگی نوزاد کافی است.

 

آیا آب شهری برای نوزاد مناسب هست؟

هیچ وقت آب شهری به نوزاد ندهید زیرا کودک به ترکیبات آن حساس است. وجود مواد معدنی زیاد و یا ناکافی در آب شیر مثل کلسیم و منیزیم و یا املاحی مثل سدیم و پتاسیم می‌تواند به سلامت شیرخوار آسیب برساند و او را مریض و ناخوش احوال کند. بدون شک در همه حال این امکان وجود دارد که آب شیر حاوی میکروب‌هایی باشد که کودکان بزرگ‌تر و بزرگسالان به راحتی با آن‌ها مقابله کند اما سیستم ایمنی  نورسیده هنوز آمادگی مبارزه با میکروب‌ها را ندارد.

 

آب راچگونه به نوزاد بدهیم؟


آب را به مدت یک دقیقه بجوشانید تا میکروب‌های آن تا حدی از بین برود و سپس به نوزاد خود بدهید تا از آن بنوشد. در این صورت خطری برای سلامت  شیرخوار نخواهد داشت. تا 12ماهگی تمام غذاها یا کمکی‌های نورسیده‌ها باید با آب جوش تهیه  شود. با دقت طرز آماده سازی غذای کمکی یا شیر خشک را از روی پاکت آن مطالعه کنید.یادتان باشد که آب به مقدار زیاد یا کم می‌تواند به سلامت کودک آسیب برساند. آب چشمه نیز باید جوشانده شود. آب جوشیده شده به مدت دو تا سه روز در یخچال و به مدت 24 ساعت در هوای محیط قابل نگهداری و استفاده است. توجه داشته باشید که جوشاندن آب به طور کلی تمام مواد شیمیایی و مواد معدنی آن را از بین نمی‌برد.اگر کودک تان شب‌ها از خواب بیدار می‌شود و شیر می‌خواهد به جای شیر او آب ندهید.

 

به احتمال زیاد تشنه است نه گرسنه


برخی از مواد معدنی موجود در آب نقش مهمی ایفا می‌کنند: به عنوان مثال کلسیم برای تشکیل و استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها لازم است. پتاسیم و سدیم برای عضلات، منیزیم برای رساندن مواد معدنی به استخوان‌ها و دندان‌ها و همچنین برای بهبود عملکرد عضلات لازم و ضروری است.متخصصان توصیه می‌کنند از دستگاه‌های تصفیه کننده‌ی آب برای تصفیه آب نورسیده‌هاکمتر استفاده کنید و بیشتر اب جوشانده شده به بدهید.

به خاطر اینکه به عنوان مثال تقطیر کننده‌ها میزان مواد معدنی آب را کاهش می‌دهند.

اگر آب شهری که در آن زندگی می‌کنید آب سالم و با کیفیتی است می‌توانید بعد از شش ماهگی به کوچولویتان آب شیر بدهید. در این صورت نیز اجازه دهید جلوی آب برود تا آب خنک شود و همچنین برخی از میکروب‌ها یا عناصر آسیب رسانی مانند سرب و غیره لوله‌ها خارج شود.

 

چه میزان اب به نوزاد بدهیم؟


* بعد از شش ماهگی به طور مرتب به کودک آب بدهید تا آب بدنش تامین شود.ممکنست  است که هر کودک به ازای هر کیلو گرم وزنش تاحدود 100 میلی لیتر معادل یک سوم فنجان آب درشبانه روز بنوشد.آب را به نوشیدنی‌های دیگری مثل آبمیوه‌ها الویت دهید.

* اگر کودک شب‌ها از خواب بیدار می‌شود به او آب دهید. به احتمال زیاد تشنه است نه گرسنه.

* در لیوان مخصوص بچه‌هایی که بزرگ‌تر هستند آب بدون قند بریزید و شب‌ها دم دستشان قرار دهید. این گونه زمانی که تشنه است و از خواب بیدار می‌شود لازم نیست شما را نیز بیدار کند.

  • اگر کودک تب دارد یا هوا خیلی گرم است لازم است که به او آب بیشتری بدهیدتاتشنگی اش را برطرف کنید.

مطالب مرتبط با کودکان
فروشگاه اینترنتی کالای کودک و نوزاد
نوبت دهی دکتر احمد شاه فرهت

پیش از شروع دادن آب به نوزاد، توصیه می‌شود که با پزشک کودک مشورت کنید تا اطمینان حاصل شود که زمان مناسبی برای این کار است.